Barion Pixel

RÓLUNK

Borász család vagyunk.
Egy család önmagában is több, mint a tagok összessége, ám ha a Balaton és a bor fűszerezi az életet, akkor létrejön az az életforma, amit csak szívvel-lélekkel, belülről fakadóan lehet élni. Szerintünk legalábbis így érdemes.
Átível a generációkon is, nálunk már a negyedik alkalommal történik meg, hogy évekkel, tapasztalattal apáról fiúra száll tovább. Gyula papáéké volt az első szőlőskert, a Hosszúberek innen indult az a történet, ami most épp az unoka és a dédunoka – a két Győző – kezei által íródik tovább. A dédpapáék nagy becsben tartott földje mellé a sok-sok év alatt újabb és újabb ültetvények kerültek a családi gazdaságba, így ma már 12 hektáros az a birtok, amit közösen művelünk. Az öreg Győző hozza a tapasztalatot, a rutint, a fiatal Győző az új szaktudást, az innovációt. Ők felelnek a szőlőmunkákért, ők készítik a borokat. Ilona viszi a könyvelést és gondozza a kertet, Ildikó a borászati adminisztrációt végzi és Vele találkozhattok a BorBarlangban is. Veronika kezeli az online felületeket, Csaba pedig a fotóinkon és a pultjaink mögött szokott feltűnni, így zajlik nálunk a munka.
Szőlőt művelünk, bort készítünk és azt árusítjuk.
Igyekszünk mindent a természettel összhangban, önazonosan tenni, hisszük, ha ebből nem engedünk soha, akkor magas minőséget és maradandó bor-élményt tudunk nyújtani a fogyasztóinknak. Agrár környezetgazdálkodási munkánknak ezért is fontos alappillére a fenntarthatóság, a természeti erőforrások fenntartható használatán alapuló mezőgazdasági gyakorlat, legyen szó akár a mechanikus soraljművelésről, akár a kézi művelésről, kézműves technológiákról. Nem is hinné az ember, milyen egyszerű és természetes dolog ez, amíg nem látja. Mert lehet ezt így is, a szőlők sorai közé tritikálét vetni, ami nem csak a talaj megtartását segíti, hanem életteret ad kisebb rágcsálóknak is, fenntartja a biológiai sokszínűséget.

A Balaton-felvidéki borvidék jellegzetes szőlőfajtáiból készítünk illatos fehérborokat és borkülönlegességeket, amelyeket hol reduktív, hol hagyományos technológiákkal alkotunk meg. Borsorunk átíveli a tájegységet, megmutatva, hogy a meszes-agyagos talaj és a balatoni napsütés gyümölcse mindenkinek kedves tud lenni a saját ízlése szerint. A különlegességek kedvelői csemegézhetnek gyöngyöző, héjon érlelt vagy éppen kései unikumaink között is.
Munkánk gyümölcsét a tájegység egyaránt gazdagítja, igyekszünk is nagy becsben tartani, értő alázattal hozzátenni a magunkét. A régiós rendezvények aktív tagjaként helyi fesztiválokon kínáljuk borainkat, új programlehetőségek létrehozásával pedig igyekszünk fellendíteni a kistérségi közösséget, hogy útravalóul tudjuk adni ezt az életérzést és szellemiséget Mindenkinek.
A bor az a történet, amit a szőlő kezd el írni, amit mi mesélünk tovább és amit az fejez be, aki belekortyol.